Klik hier voor praktische voorbeelden
Oorzaak
Tip! Kijk ook bij
Duizeligheid en evenwicht

Duizeligheid en evenwichtsproblemen kunnen valongevallen en angst veroorzaken. Het is daarom belangrijk om hier iets aan te doen. Op deze pagina staat weergegeven wat duizeligheid is, wat de oorzaken zijn en wat u kan doen om duizeligheid te voorkómen.


Wat is duizeligheid?

Duizeligheid en evenwichtsproblemen worden beschreven als: een oncontroleerbaar gevoel van draaien of bewegen; een licht gevoel in het hoofd; het gevoel flauw te vallen; een onvast gevoel in de benen. Deze gevoelens zijn erg vervelend en zijn soms zelfs een angstige ervaring.

Verschillende oorzaken

Duizeligheid en evenwichtsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Niet in alle gevallen is echter een oorzaak aan te wijzen. Dit is met name bij ouderen het geval. Hieronder staat een overzicht van verschillende soorten duizeligheid.

Draaiduizeligheid

Bij draaiduizeligheid heeft u het gevoel dat de omgeving om u heen beweegt. Soms voelt het alsof u zelf beweegt. U kunt ook gaan zweten, bleek wegtrekken of misselijk worden. Deze problemen kunnen te maken hebben met uw evenwichtsorgaan.

Licht gevoel in het hoofd

Een licht gevoel in het hoofd of het gevoel flauw te vallen kan verschillende oorzaken hebben, zoals het snel opstaan uit bed of stoel of door bepaalde medicijnen.

Snel opstaan kan een tijdelijke bloeddrukdaling veroorzaken, waardoor u duizelig wordt. U kunt dit voorkomen door rustig, stap voor stap, op te staan. Door u ergens aan vast te houden heeft u extra stabiliteit.

De volgende medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken: plaspillen, bloeddrukpillen, slaappillen, kalmeringsmiddelen, anti-depressiva, sommige pijnstillers, sommige antibiotica en sommige anti-epileptica. Het kan soms helpen om andere medicijnen te gebruiken als u last heeft van duizeligheid. Pas echter nooit zelf uw medicatie aan, maar doe dit in overleg met uw (huis)arts.

Spanning, angst, somberheid en vermoeidheid kunnen ook voor een licht gevoel in het hoofd zorgen. Andersom kan duizeligheid ook angst veroorzaken.

Onvast gevoel in de benen

Vooral bij ouderen komt een onvast gevoel in de benen voor. Als u zit of ligt is de duizeligheid weg. Verschillende oorzaken spelen hierbij een rol, zoals zwakte van beenspieren, verminderd gevoel in de benen en voeten, slecht zien en bijwerkingen van medicijnen.

Evenwichtsproblemen

Het evenwichtsgevoel wordt vaak minder bij het ouder worden. Als u uw evenwicht verliest is het ook moeilijker om uw lichaamshouding snel aan te passen. Hierdoor valt u sneller. Ook wanneer u slechter ziet of pijn heeft aan heupen, knieën of voeten door gewrichtsslijtage, is het moeilijker uw evenwicht te bewaren.

Wegraking

Bij een wegraking (syncope) verliest u plotseling uw bewustzijn en komt u na enige tijd vanzelf weer bij. Een wegraking kan optreden als gevolg van ‘duizeligheid’. Wanneer dit heeft plaatsgevonden is het belangrijk om contact op te nemen met uw arts voor nader onderzoek.

Wat kunt u doen?

  • Overleg bij gebruik van bovenstaande medicijnen met uw arts over bijwerkingen.
  • Sta voorzichtig op als u soms duizelig bent bij het opstaan. U kunt bij het opstaan uit bed ook eerst wat oefeningen doen om de bloeddruk op peil te brengen.
  • Zorg dat u goed kunt zien.
  • Train voor een betere balans, spierkracht en uithoudingsvermogen.
  • Via uw huisarts kunt u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut. Deze kan u oefeningen geven voor het oefenen van de balans. Als u al onder behandeling bent bij een geriater of KNO arts kan hij of zij u ook doorverwijzen.
  • Het gebruik van een loophulpmiddel kan uitkomst bieden. Bij loophulpmiddel nodig? leest u of u een loophulpmiddel nodig heeft. Onder welk loophulpmiddel? leest u welke loophulpmiddel voor u het meest geschikt is.
  • Als u duizelig wordt bij het bukken, kunt u voorkomen dat u moet bukken bij het aan- en uittrekken van schoeisel.


Verantwoording Ga naar bovenKlik hier om deze pagina te printen